Begeleider in de kinderopvang

Wil jij kinderbegeleider worden? 

 

Opleiding 

Als begeleider in de kinderopvang sta je in voor de begeleiding van kinderen tussen 0 en 12 jaar. Na de opleiding kan je werken in de gezinsopvang, groepsopvang baby’s en peuters, buitenschoolse kinderopvang, organisaties voor de opvang van het zieke kind en kleuterscholen.

Maak verder kennis met dit beroep in een kort filmpje.

Kinderopvang

 

Inhoud 

In de opleiding ontwikkel je de nodige pedagogische kwaliteiten om kinderen tussen 0 en 3 jaar én kinderen tussen 3 en 12 jaar te begeleiden en te stimuleren. Je verwerft competenties op vlak van:

  • dagelijkse begeleiding van kinderen
  • begeleiden van activiteiten, spel
  • verzorging van zieke kinderen, EHBO
  • samenwerken in team
  • omgaan met ouders
  • begeleiding van kinderen met specifieke noden

 

Download de infobrochure hier

 

Opbouw van de opleiding

Gedurende de opleiding doe je 640 uren praktijk. Doorheen de stages word je gecoacht door een supervisor op de werkvloer en door een leraar vanuit de opleiding. Je kan een ruime waaier aan ervaringen opdoen, waar we tijdens de lessen mee aan de slag gaan.

De lessen gaan door op één, uitzonderlijk twee dagen per week (contactonderwijs) of op zaterdagvoormiddag + één avond per maand (gecombineerd onderwijs).

  • De opleiding loopt over 4 semesters. Traject op jouw maat is mogelijk!
  • Er is een specifiek traject (gecombineerd onderwijs) voor werkenden. De helft van de lessen gaan door in cvo MIRAS op zaterdagvoormiddag + 1 avond per maand. De andere helft van de lessen worden thuis doorgenomen via de computer (op een moment naar keuze).

 

Instapvoorwaarden

Je bent 16 jaar of 15 jaar op het ogenblik van inschrijving en je hebt de eerste 2 leerjaren van het secundair onderwijs gevolgd. Indien je Aanvullende Algemene Vorming wil volgen, moet je 18 jaar zijn of worden voor 31 december van hetzelfde kalenderjaar als datgene waarin je de opleiding start.

 

Studiebewijs

Je behaalt een certificaat Begeleider in de Kinderopvang. Dit is een erkende kwalificatie om te werken in de kinderopvang. Heb je al een diploma secundair onderwijs of slaag je voor de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, dan behaal je het diploma Begeleider in de Kinderopvang (secundair niveau).

 

Locatie

cvo MIRAS, Nelson Mandelaplein 1, 8500 Kortrijk, tel 056 32 19 19

Een lesdag start om 8.40u en eindigt om 16.45u.

 

Kostprijs

Voor informatie over de kostprijs, klik hier.

 

Contact

Voor deze opleiding kan er niet online ingeschreven worden!

Inschrijven kan enkel tijdens een informatiemoment van cvo MIRAS.

Meer info: Els Van den Brande - els.vandenbrande@miras.be - tel. 056 32 19 19

 

Infomomenten (indien je wil starten in februari)

  • Maandag 26 november 2018 tussen 18.00 en 20.00u
  • Maandag 14 januari 2019 tussen 18.00 en 20.00u

cvo MIRAS, Nelson Mandelaplein 15, 8500 Kortrijk

Wil je vroeger starten met de opleiding? Dan kan je al in november instappen! Neem contact op met Els Van den Brande - els.vandenbrande@miras.be