HBO5 - Winkelmanagement

 

Ben je enthousiast om te verkopen, te organiseren en met mensen om te gaan? Dan is de opleiding HBO5 [Graduaat] Winkelmanagement zeker iets voor jou! Deze opleiding richt zich op mensen die zich verder willen ontwikkelen en interesse hebben in alles wat in de retail te beleven valt. Functies waarin je onder andere terecht komt zijn: filiaalmanager, vestigingsmanager, afdelingsmanager van (online) retailbedrijven,  zelfstandige met een winkelpunt of e-shop.

 

Voor wie? 

 • Pas afgestudeerden uit het secundair onderwijs die snel een bijkomend diploma willen behalen. Op 2 jaar tijd kan je het HBO5-diploma behalen, en word je klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Eventueel kan je daarna nog verder studeren voor een bachelor diploma.
 • Iedereen die geïnteresseerd is om een diploma Winkelmanagement te behalen
 • Volwassenen die aan het werk zijn, maar zich willen bij- of omscholen. 
 • Werkzoekenden die hun kansen op de arbeidsmarkt fors willen verhogen met het behalen van een (bijkomend) diploma. 

 

Studieduur en traject

8 korte blokken van 6 weken

Het jaar wordt opgesplitst in periodes van telkens 6 weken les en een examenweek. Meteen na de examens krijg je feedback en eventueel een tweede kans. In één blok concentreer je je op niet meer dan 2 of 3 themavakken. Iedere week werk je 2 dagen op je werkplek. Daarnaast heb je een aantal semestervakken waarvoor vaardigheidstraining nodig is, zoals informatica en talen. We zetten ook sterk in op talentontwikkeling waarbij je stil staat bij jezelf, kan omgaan met een klacht, feedback geven, een vergadering leiden, …

Werkplekleren

Al vanaf de eerste week organiseren we werkplekleren. Het doel van het werkplekleren is wat je leert tijdens de lessen om te zetten in de praktijk en omgekeerd. We begeleiden je in je zoektocht naar een geschikte werkplek. Tijdens een speeddating met diverse retailers, die wij voor jou organiseren,  vind je snel die werkplek die past bij jouw interesses. Gedurende 1 jaar werk je 2 dagen per week bij deze retailer, zo leer je de job al doende kennen.

Het tweede jaar krijg je de mogelijkheid een andere retailer te kiezen voor je werkplekleren. Je krijgt dus de kans een ander bedrijf, eventueel in een andere sector, van binnen uit te kennen. Zo haal je het maximum uit je studie en uit je werkervaring. Op het einde van je studies zoek je samen met je werkplek een praktijkgerichte opdracht voor een eindwerk. Je eigen interesse bepaalt wat je kiest.

 

Toelatingsvoorwaarden 

Om als cursist toegelaten te worden tot een opleiding van het HBO5, moet je voldaan hebben aan de deeltijdse leerplicht (minstens 18 jaar zijn). Daarenboven moet je beschikken over één van de volgende studiebewijzen:

 

 • een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad van het secundair onderwijs dat minstens drie jaar behaald is
 • een diploma van het secundair onderwijs
 • een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs voor sociale promotie van minimum 900 lestijden
 • een certificaat van een opleiding van het secundair volwassenenonderwijs van minimum 900 lestijden
 • een certificaat van het hoger beroepsonderwijs
 • een diploma van het hoger onderwijs voor sociale promotie
 • een diploma van het hoger beroepsonderwijs
 • een diploma van het hoger onderwijs van het korte type met volledig leerplan
 • een diploma van bachelor of master
 • een studiebewijs dat krachtens een wettelijke norm, een Europese richtlijn of een internationale overeenkomst wordt erkend als gelijkwaardig met één van de voorgaande diploma's

Indien je niet over één van bovenstaande studiebewijzen beschikt, kan je worden toegelaten mits het afleggen van een toelatingsproef.

Wil je graag nog je diploma secundair onderwijs behalen? Dan kan je je HBO5-opleiding combineren met de opleiding Aanvullende Algemene Vorming.

 

Vrijstellingen 

Een vrijstelling voor een module, betekent dat je deze module niet moet volgen en er ook geen examen moet van afleggen. Je kan deze vrijstelling op twee manieren bekomen:

 • EVC: een eerder verworven competentie betekent dat je over een geheel van kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes beschikt dat relevant is voor een competentie in de opleiding, maar dat je om dat te staven geen studiebewijs kan voorleggen. Dit is bijvoorbeeld kennis, vaardigheden die je hebt verworven door ervaring.
 • EVK: een eerder verworven kwalificatie kan je bewijzen door middel van een binnenlands of buitenlands studiebewijs dat aangeeft dat een formeel leertraject, al dan niet binnen onderwijs, met goed gevolg werd doorlopen.  

Je kan in beide situaties voor de betrokken module(s) vrijstelling aanvragen.

Wil je hierover meer info, informeer je dan zeker bij de opleidingscoördinator.

 

Diploma 

HBO5 [Graduaat] Winkelmanagement 

 

Aan het werk

Als je door een winkelstraat wandelt, jobsites bekijkt, de streekkrant, vacature, e.d. leest dan merk je dat veel retailers op zoek zijn naar gemotiveerde winkelmanagers. Winkelmanagers of storemanagers zijn medewerkers die enthousiast verkopen aan klanten, die doelstellingen willen halen, een team kunnen motiveren en steeds met de glimlach van een winkelmoment een ware beleving willen maken. Deze opleiding vormt je tot een gedreven winkelmanager.

Je gaat aan de slag als afdelingsverantwoordelijke in een groot verkooppunt of als eindverantwoordelijke in een kleiner verkooppunt. Ook als je ervan droomt om zelfstandig een winkel, instituut, pop-up store, webshop, ...  op te starten is deze opleiding echt iets voor jou.  

 

Informatie en inschrijving  

Voor deze opleiding kan er niet online ingeschreven worden!

Contacteer de opleidingscoördinator Anja Vanroose - anja.vanroose@vives.be

Raadpleeg de website van VIVES voor meer info.

 

Studieprogramma: