Verzorgende - Zorgkundige

 

Vind je sociaal contact zeer belangrijk? Wil je helpen bij de dagelijkse verzorging van patiënten die hulp nodig hebben? Volg dan een opleiding tot verzorgende - zorgkundige.

Als verzorgende kan je tewerkgesteld worden in de thuiszorg. Je biedt hulp aan gezinnen en ouderen die de gewone huishoudelijke en verzorgende taken niet of nog slechts gedeeltelijk kunnen opnemen. Het gaat hier om verzorgende taken, huishoudelijke taken en psychosociale ondersteuning.

Als zorgkundige kan je tewerkgesteld worden in de thuiszorg, woon- en zorgcentra, ziekenhuizen, dagverzorgingscentra, dienstencentra en de thuisverpleging. Als zorgkundige ben je een verzorgende die bovendien extra opgeleid is om de 18 verpleegkundige handelingen, onder toezicht van een verpleegkundige, te kunnen uitvoeren.

 

Inhoud 

We brengen je kennis en vaardigheden bij en je wordt bekwaam in:

 • dagdagelijkse persoonsverzorging: toilet toedienen, helpen aankleden, hand en voetverzorging, haartooi,...
 • zorg voor woon- en leefklimaat: huishoudelijke taken zoals koken, vaat, poetsen , was en strijk, verstelwerk,... In een residentiële setting creëren van een aangename nieuwe thuis voor de zorgvrager, maaltijden opdienen, kameropschik…
 • algemene psychosociale ondersteuning: boodschappen doen, de zorgvrager vergezellen naar doktersconsultatie, emotionele ondersteuning, hulp bij gezinsadministratie, aandacht voor zinvolle tijdsbesteding, ondersteunen en onderhouden van contacten met gezin en familie,...

In de opleiding Zorgkundige wordt dit uitgebreid met:

 • het omgaan met complexe zorgsituaties
 • de 18 extra verpleegkundige handelingen die je onder toezicht van een verpleegkundige mag uitvoeren (bv. mondzorg, meten van de polsslag en de lichaamstemperatuur, verzorging van een geheelde stoma…).

 

Download de infobrochure hier

 

Opbouw van de opleiding

In de opleiding is er een wisselwerking tussen de theorie en de praktijk. Je doet gedurende de opleiding Verzorgende via de stage immers 600 uren ervaring op. Voor de opleiding Zorgkundige presteer je nog 50 uren extra. Je krijgt individuele begeleiding vanuit de opleiding en wordt ondersteund door een mentor op de werkvloer. Wat je in de lessen leert pas je toe in de praktijk en met de ervaring die je in de praktijk opdoet, gaan we in de lessen aan de slag. 

Standaardtraject:

Voor verzorgende studeer je gedurende 4 semesters, wie verder studeert voor zorgkundige volgt nog een vijfde semester. Je volgt 1 dag per week les en doet ongeveer 1,5 dagen stage per week.

Versneld traject:

Je volgt dan 2 à 3 dagen les per week en doet 2 (tot 3) dagen stage per week.

Verkorte trajecten:

 • Beschik je reeds over een studiebewijs van een zorgopleiding en/of heb je reeds ervaring opgebouwd in de zorgsector dan kom je mogelijks in aanmerking voor vrijstelling van modules waardoor je sneller je studiebewijs kan behalen. Vrijstelling kan je voor de start van de opleiding aanvragen op één van de daarvoor georganiseerde trajectdagen.
 • Op basis van de toegekende vrijstellingen zal voor jou een individueel traject uitgetekend worden met de modules die je nog moet volgen.

 

Instapvoorwaarden

Je bent 16 jaar of 15 jaar op het ogenblik van inschrijving en je hebt de eerste 2 leerjaren van het secundair onderwijs gevolgd.

Wie Aanvullende Algemene Vorming wil volgen, moet 18 jaar zijn of worden voor 31 december van hetzelfde kalenderjaar als datgene waarin je de opleiding start.

Wie ingeschreven is als werkzoekende bij de VDAB, dient toestemming te hebben van VDAB om de opleiding te volgen.

 

Studiebewijs

Je behaalt een certificaat Verzorgende.

Je behaalt een certificaat Zorgkundige. Heb je al een diploma secundair onderwijs of slaag je voor de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, dan behaal je het diploma Zorgkundige (secundair niveau).

Het certificaat/diploma Zorgkundige is erkend door de federale overheid volksgezondheid. Indien je in het bezit bent van dit studiebewijs, kan je definitief worden geregistreerd als Zorgkundige.

 

Contact

Inschrijven kan enkel tijdens een informatiemoment van cvo MIRAS.

 

Infomomenten

Infomomenten Ieper (Stationsstraat 25):

 • Maandag 15 januari 2018 van 18u tot 20u
 • Zaterdag 27 januari 2018 van 9u30 tot 11u30

Vooraf een afspraak maken is noodzakelijk. Stuur een mail naar Karen Godderis-Coene: karen.godderiscoene@miras.be

Infomomenten Kortrijk (Nelson Mandelaplein 1):

Je kan je aanmelden voor een infomoment via volgende link

Na aanmelden ontvang je een mail met uitnodiging voor een afspraak. Op basis van de verkregen info nodigen we je uit voor de info ‘standaard traject’ of ‘verkort traject’.

De opleiding start op in februari en september 2018. Aanmelden i.f.v. opstart februari kan tot 22 januari 2018.

Infomomenten Oostende:

 • Woensdag 13 december 2017 van 16u tot 19u in ZoWe Oostende (Frère Orbanstraat 145)
 • Zaterdag 13 januari 2018 van 14 tot 17u in ZoWe Oostende (Frère Orbanstraat 145)

Vooraf een afspraak maken is noodzakelijk. Stuur een mail naar Karen Godderis-Coene: karen.godderiscoene@miras.be

Voor deze opleiding kan er niet online ingeschreven worden!

 

Artikels die je kunnen interesseren