Kok en kelner (hotelbedrijf)

 

Je bent 18 jaar of ouder? Je droomt van een boeiende en succesvolle job in de hotel- en restaurantsector? Je had altijd al hotelschool willen volgen, maar maakte het secundair onderwijs af in een andere richting? Je werkt al een aantal jaren in de horecasector, maar haalde daar nooit een diploma in? Je wil beantwoorden aan de vestigingswet, maar hebt geen zin om jaren ’s avonds cursussen te volgen? Dan is deze eenjarige opleiding Hotelbedrijf zeker jouw ding!

 

Inhoud 

Bij ons kan je in een jaar tijd je volledige certificaat hotelbedrijf behalen in samenwerking met de internationaal befaamde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Na een opleiding van een jaar kan je aan het werk in toprestaurants in België en in de rest van de wereld, zowel in de keuken als in de service.

 

Je werkt in de praktijkinfrastructuur van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde waar je dagelijks gasten verwelkomt in restaurants “TEE”, “de Mijn” en “Escoffier”, zodat je kan oefenen in een zeer realistische situatie. Daarnaast kan je ook geregeld aan het werk in échte situaties tijdens werkplekleren of andere extra muros activiteiten.

 

Je leert:

  • basisbereidingen in de keuken
  • verantwoord werken in de keuken, rekening houdend met de vereisten van HACCP
  • basishandelingen bij het bereiden van warme gerechten
  • basishandelingen bij het bereiden van koude gerechten
  • dagschotels bereiden met vlees en gevogelte
  • dagschotels bereiden met vis
  • nagerechten bereiden
  • een zaal klaarzetten om gasten te ontvangen
  • gasten ontvangen en bedienen
  • zaalbereidingen uitvoeren
  • cocktails en andere dranken kennen én serveren
  • menu’s bereiden met vis, schaal- en schelpdieren
  • menu’s bereiden met diverse vleessoorten
  • menu’s bereiden met streekproducten
  • zelfstandig koken aan de kaart
  • zelfstandig in de service van een restaurant werken
  • een wijnkaart samenstellen, wat kennis van wijnen en streken
  • wat degusteren inhoudt
  • planning opmaken, commercieel werken, kostprijs berekenen, voorraad beheren, veiligheid en hygiëne bewaken inclusief een HACCP analyse en een onderhoudsplan maken
  • specifieke beroepsreglementering kennen

 

Instapvoorwaarden

  • De minimumleeftijd van 18 jaar bereikt hebben of het middelbaar onderwijs afgerond hebben.
  • Geslaagd zijn in minstens het tweede jaar van de tweede graad beroepssecundair onderwijs

 

Studiebewijs

Je behaalt een certificaat Hotelbedrijf.

Heb je al een diploma secundair onderwijs of slaag je voor de opleiding Aanvullende Algemene Vorming, dan behaal je het diploma Hotelbedrijf (secundair niveau).

 

Contact

Meer info: Sven Seifert - sven.seifert@miras.be